Alle feestdagen in Boedapest en Hongarije

boedapest feestdagen

Als je van plan bent om een stedentrip of vakantie te boeken naar Boedapest, dan is het verstandig om na te gaan of er bepaalde feestdagen zijn waar je rekening mee moet houden. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat er gebouwen gesloten zijn of dat het juist immens druk is tijdens jouw bezoek. Op deze pagina hebben we geprobeerd je zoveel mogelijk informatie te geven omtrent de verschillende feestdagen in Hongarije.

Belangrijkste feestdagen Boedapest op een rij

 • 1 januari: net zoals in Nederland is het hier nieuwjaarsdag. De kans bestaat dat er veel winkels gesloten zijn.
 • 14 februari: valentijnsdag
 • 15 maart: Herdenking van de revolutie. Dit is een nationale feestdag waarbij de Hongaarse bevolking de revolutie en vrijheid uit 1848 vieren. Er ontketende zich een opstand tegen den Habsburgse monarchie. Uiteindelijk monde dit uit tot een oorlog, waarbij Oostenrijk aan het langste eind trok. Toch wordt deze dag nog groots gevierd in Boedapest en wordt het gezien als dag van de onafhankelijkheid.
 • Maart/april: Goede Vrijdag
 • Maart/april: Pasen. Vrijwel alle winkels zijn gesloten
 • 1 mei: Dag van de arbeid
 • april/mei: Pinksteren
 • 20 augustus: viering van de stichting van de staat Hongarije. Dit is een nationale feestdag waarbij de Hongaren Sint Stephanus eren. Hij was de eerste koning en velen zien hem dan ook als de oprichter van het huidige Hongarije. Behalve de stichter, zorgde hij er ook voor dat het Christendom werd geïntroduceerd in het land. In Boedapest kan je op deze dag genieten van veel en mooi vuurwerk boven de rivier de Donau. Tijdens deze dag zijn de meeste winkels gesloten.
 • 23 oktober: Dag van de Republiek. Op deze dag herdenkt de Hongaarse bevolking de helden die de strijd, op 23 oktober 1956, aangingen met Rusland. Destijds was Hongarije nog onderdeel van het voormalige Sovjet-Unie. Voornamelijk studenten kozen er destijds voor om te protesteren tegen de overheersing van de Russen. De Sovjet-Unie was hier niet van gediend en ging dit met bruut geweld te lijf. De protesten werden uiteindelijk een revolutie welke op 4 november van dat jaar eindigde. Het betekende een nederlaag voor de Hongaren, maar nog altijd worden de mensen die op die dag streden voor de vrijheid herdacht. Dit is een nationale feestdag, maar niet alle winkels zijn gesloten.
 • 1 november: Allerheiligen. Veel winkels zijn vaak gesloten.
 • 25 en 26 december: Kerstmis. Veel winkels zijn vaak gesloten. In de meeste gevallen al vanaf halverwege de 24e
 • 31 december: oudejaarsdag. Veel winkels zijn vaak gesloten.

Zoals je in bovenstaand overzicht kan zien, kan het voorkomen dat er veel winkels gesloten zijn tijdens nationale feestdagen. Wees hier wel op voorbereid als je Boedapest gaat bezoeken. Het is natuurlijk vervelend als er weinig activiteiten zijn als je een stedentrip of vakantie plant naar Boedapest in Hongarije. Door gebruik te maken van het overzicht van feestdagen in Boedapest ben je goed voorbereid op eventuele verrassingen. 

Munteenheid en geld in Hongarije

De officiële valuta van Hongarije is de Hongaarse forint (HUF). De forint is onderverdeeld in 100 fillér, maar de muntstukken van minder dan 5 forint zijn niet meer in omloop sinds 2012. De meest gangbare biljetten zijn 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000...

Lees meer

Rudas Badhuis

Rudas badhuizen zijn thermale baden en een wellnesscentrum in Boedapest, Hongarije. Het complex heeft 3 buitenzwembaden en 12 binnenzwembaden, waaronder thermaalbaden, een zwembad met golfslag, een bubbelbad en een zoutwaterbad. Er zijn ook verschillende soorten...

Lees meer

Europa League finale

De finale van de Europa League 2023 wordt gehouden in de Puskas Arena in Boedapest. Ieder jaar wordt de finale van het tweede voetbaltoernooi van Europa in een ander land gehouden. In 2023 is het de eer aan Hongarije om de finale te organiseren. Het organiseren van...

Lees meer