Balatonmeer

balatonmeer

Als je op vakantie bent in Boedapest, dan mag Het Balatonmeer in Hongarije niet ontbreken. Dit is het grootste zoetwatermeer van heel Europa. Daarnaast is het momenteel een populaire bestemming voor toeristen. Het is zelfs zo populair dat de Hongaarse regering ervoor heeft gekozen een eigen vliegveld nabij het meer te plaatsen.

De zomers in Hongarije en dus Boedapest kunnen behoorlijk heet zijn. Een aangename verkoeling door te zwemmen in het Balatonmeer is dan ook erg lekker. Op deze pagina zullen we je wat meer vertellen over het meer zelf en waarom je beslist een bezoekje moet brengen alles je in de buurt bent.

Het Balatonmeer is 600 km2 groot

Het Balatonmeer in Hongarije kent een lengte van maar liefst 77 kilometer. Het totale oppervlakte is bijna 600 km2 en is daarmee zoals eerder benoemd het grootste zoetwatermeer van Europa. Op ongeveer 80 kilometer rijden van de Hongaarse hoofdstad Boedapest vind je dit prachtige meer. Het zal je dan ook niet verbazen dat een dagreis naar het Balatonmeer erg in trek is bij toeristen die de stad een aantal dagen bezoeken.

Behalve dat je er lekker kan zwemmen en afkoelen tijdens de hete zomerdagen is de omgeving ook nog eens prachtig. Het Balatonmeer bij Boedapest bevindt zich in een vulkanisch landschap dat gepaard gaat met vele verschillende wijngaarden. Als je de tijd hebt en het is wat minder warm, dan kan je hier schitterend wandelen of fietsen. Bezoek een van de wijngaarden aan het Balatonmeer en proef de lekkerste wijnen. Na een hete dag kan je lekker afkoelen in het meer. In de zomer heeft het water een temperatuur van ongeveer 25 graden, waardoor het erg aangenaam aanvoelt.

Heviz is daarnaast een plaats aan het Balatonmeer waar zich het op een na grootste warmwatermeer ter wereld bevind. Hier kan je zowel in de zomer als in de winter genieten van heerlijk warm water. Deze bronnen zijn zeer populair en bekend om de genezende kenmerken. Het borrelende water is als sinds de Romeinse tijd in gebruik. Al sinds 1795 wordt Heviz gebruikt als kuuroord met therapeutische werking. Het water is licht radioactief en bevat onder andere zwavel, gassen en diverse mineralen. Dit wordt gezien als geneeskrachtig en zal een positieve werking hebben op diverse lichamelijke problemen zoals reuma, rug- en gewrichtsklachten.

Radioactief klinkt bij de meeste mensen niet als een pretje en het is dan ook altijd oppassen. Je zult het niet overal lezen, maar het is aan te raden om kinderen onder de 11 jaar oud niet te laten zwemmen. Ook is het voor volwassenen verstandig om dit niet langer dan 2 uur te doen. De toeristeninformatiecentra rondom het meer kunnen je hier meer en accuratere informatie over geven. 

Prachtige plaatsjes rondom het Balatonmeer

Rondom het Balatonmeer vindt je vele mooie plaatjes. Het zal je dan ook niet verbazen dat we slechts een kleine selectie zullen toelichten op deze pagina. Als we kijken naar alle plaatjes rondom het meer, dan komen we uit op 3 tot 4 plekken die toch wel wat meer aandacht verdienen in vergelijking met de rest.

Hoofdstad van het Balatonmeer

Siofok wordt ook wel de hoofdstad van het Balaton genoemd. Dit is de grootste stad die je er kunt vinden en is daarmee tevens de bekendste plaats. Met een strand van maar liefst 15 kilometer langs is dit het langste strand dat je kan vinden aan het gehele Balaton meer in Hongarije. Overdag kan je hier dus heerlijk afkoelen in het water, maar in de avonduren ontpopt de stad zich tot een bruisende gelegenheid. Niet alleen overdag, maar ook in de avond kan je hier dus nog genieten van het mooie strand.

Vooral veel jongeren en gezinnen bezoeken deze plek. Siofok aan het Balatonmeer is bij jongeren populair door de vele voorzieningen. Zo kan je er genieten in een van de hotels en is het ook nog eens mogelijk om in de avonduren te feesten. Voor gezinnen is het een ideale bestemming, omdat je in Siofok verschillende voorzieningen hebt en daarnaast is het water relatief ondiep wat dan weer fijn is voor kinderen.

Balatonfured oudste stad aan het meer

De oudste stad aan het Balatonmeer nabij Boedapest in Balatonfured. Deze stad is daarnaast ook nog eens eens van de meest bezochte badplaatsen van het meer. Er bevinden zich diverse kuuroorden, waardoor je er heerlijk kan ontspannen. Je zult versteld staan van de prachtige villa’s aan het meer.

Ben je zelf niet zo van het ontspannen, maar zoek je meer plezier en actie? Ook dan is Balatonfured aan het Balatonmeer een uitstekende plek om naar toe te gaan. Diverse watersport activiteiten worden hier gehouden. Ook vind je er leuke winkeltjes, restaurant en een mooi en groot waterpark (Annagora Aqua). Voor de kinderen is dit natuurlijk hartstikke leuk om te bezoeken.

Het waterpark kent maar liefst 12 verschillende glijbanen. Daarnaast heeft het Annagora Aqua waterpark aan het Balatonmeer diverse golfslagbaden en warmwater baden. Wil je er echter meer genieten van rust, dan is het ook mogelijk om te genieten van een dagje wellness. Bekijk de mogelijkheden op de website van het waterpark en wellnesspark.

Tihany op schiereiland aan Balatonmeer

Tihany is als het ware een schiereiland in het Balatonmeer. Je vindt deze plaats iets meer naar het noordoosten van het meer. De uitstulping is gecreëerd door een van de vele vulkaanuitbarstingen en zodra je het schiereiland in het meer bezoekt, zal je versteld staan van de hoeveelheid lavendel die je tegenkomt. Uiteraard heeft deze stad ook een strand, Godros, want zeg nou zelf. Een stad aan het Balatonmeer zonder strand kan natuurlijk niet.

Veel bezienswaardigheden in Keszthely

In de stad Keszthely zal je relatief veel bezienswaardigheden tegenkomen. De stad bevindt zich aan de noordwest kan van het meer en is zeer populair bij toeristen. Als je een wat langere tijd aan het Balatonmeer op vakantie bent, dan kan je wellicht ook een bezoekje brengen aan Heviz. Hier zal je het tweede grote warmwatermeer ter wereld tegenkomen, waarbij het water een temperatuur van maar liefst 30 graden heeft.

Tijdens je bezoek aan de stad Keszthely moet je zeker eens langs het Festetics paleis gaan. De stad heeft een mooie architectuur en diverse gebouwen uit de 18e eeuw zijn hier te vinden. Behalve het paleis is er aan het Balatonmeer in Hongarije ook een zeer mooi gemeentehuis in barokstijl te vinden. Neem tijdens de warme zomerdagen een duik in het meer om vervolgens een lekker drankje te nemen op een van de vele terrassen die Keszthely rijk is.

Waarom naar het Balatonmeer in Hongarije?

Tijdens een bezoek aan de Hongaarse hoofdstad Boedapest ben je misschien nieuwsgierig naar het Balatonmeer. Maar welke redenen zijn er eigenlijk om hiernaartoe te gaan?

Een van de voornaamste redenen is om even te ontkomen aan de drukte van de stad en heerlijk af te koelen in het warme water. Je kan er heerlijk zwemmen en ook het leven aan het meer is zeer relaxt. Geniet tijdens een bezoek aan het Balatonmeer van de gastvrijheid van de mensen en kom weer een stapje dichterbij de echte Hongaarse levensstijl.

Ga je in de winterperiode naar Boedapest op vakantie, dan bestaat er een kans om te schaatsen op het Balatonmeer. Dan moet het uiteraard wel een langere periode gevroren hebben, maar dit is een unieke ervaring en je zult merken dat het een prachtig beeld oplevert. Schaatsen op het Balatonmeer in Hongarije is iets unieks wat je niet snel zult vergeten.

Zoals al eerder gezegd, kan je naast het afkoelen in het Balatonmeer ook genieten van de mooie omgeving. Er zijn diverse wandelroutes te vinden aan het meer en ook is het leuk om eens een fiets te huren. Zo kom je net iets verder en zie je weer wat meer van de Hongaarse omgeving. De natuur in Hongarije is prachtig en rondom het meer zal dit niet anders zijn.

Reizen naar het Balatonmeer

Er zijn verschillende manieren om naar het Balatonmeer te reizen. Vrijwel de meeste toeristen komen vanuit de Hongaarse hoofdstad Boedapest naar het meer voor een dagtrip. Als je besluit om over te gaan op een dagtrip, dan kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van de auto, trein, bus of het vliegveld.

Met de auto

Afhankelijk van de plaats doe je er met de auto ongeveer anderhalf uur over om vanuit Boedapest naar het Balatonmeer te reizen. Huur een auto en je bent zeer flexibel in het bezoeken van het meer. Het voordeel van een huurauto is, dat je zo kan doorrijden naar de volgende plek als je bent uitgekeken op de plaats zelf. Net zoals in Nederland, komen er ook regelmatig files voor als je onderweg bent vanuit Boedapest naar het meer. Houdt hier rekening mee en vertrek vroeg in de ochtend als je de drukte wilt voorzijn.

Handig om te weten, is dat je vooraf een kaartje dient te kopen om op de snelweg M7 te mogen rijden. Bij diverse pompstations kan je deze kaart kopen, maar het is ook mogelijk om dit online te doen. In een benzinestation vraag je naar een ‘Matrica’.

Rechtstreekse trein naar Balatonfurd

Vanuit Boedapest kan je rechtstreeks met de trein naar het Balatonmeer. Pak de trein naar Balatonfurd en rijd in ongeveer 2 uur naar het meer. De prijs voor een enkele reis schommelt zo nu en dan, maar komt uit op ongeveer 9 uur. Zowel online als bij de loketten is het mogelijk om een kaartje te kopen. Bekijk vooraf op het internet wat het reisschema is. In het laagseizoen zal er minder vaak een trein rijden vanuit Boedapest naar het Balatonmeer.

Pak de directe bus naar Balatonfured of Keszthely

De bus vanaf Boedapest naar het Balatonmeer rijdt in principe langs ieder dorpje. Toch kan dit een lange busrit worden en daarom zijn er ook direct verbinden te vinden. Naar de stadjes Balatonfured en Keszthely rijden er direct bussen die er ongeveer 2 tot 3 uur over doen. De reistijd is voornamelijk afhankelijk van het verkeer onderweg. Hierdoor heeft de trein onze voorkeur boven de bus.

Pak het vliegtuig naar het Balatonmeer

Er is ook een mogelijkheid om het vliegtuid te nemen vanaf Boedapest naar het Balatonmeer. Toch zullen niet veel toeristen van deze mogelijkheid gebruik maken. In verhouding is vliegen natuurlijk een stuk duurder en doordat je vroeg van tevoren aanwezig moet zijn op het vliegveld, zal het veel tijd in beslag nemen. Het vliegveld bevindt zich vlakbij Heviz. Als je vanuit andere plekken in Hongarije naar het Balatonmeer wilt gaan, dan is het vliegtuig wellicht wel een goede overweging.

Niet alleen vanuit Hongarije zelf kan je vliegen naar het Balatonmeer, maar ook vanuit bijvoorbeeld Duitsland vertrekken er diverse vluchten naar deze bestemming. Vanuit Frankfurt, Dusseldorf, maar ook zelf Londen is het mogelijk om naar het meer te vliegen. Zo hoef je geen overstap te maken of een reis per trein of bus te doen, als je besluit vakantie te vieren aan het meer zelf.

Vakantie aan het Balatonmeer

Naast dat Boedapest een enorm populaire bestemming is in Hongarije kiezen er ook veel mensen voor een vakantie aan het Balatonmeer.

 

 

het balatonmeer

Munteenheid en geld in Hongarije

De officiële valuta van Hongarije is de Hongaarse forint (HUF). De forint is onderverdeeld in 100 fillér, maar de muntstukken van minder dan 5 forint zijn niet meer in omloop sinds 2012. De meest gangbare biljetten zijn 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000...

Lees meer

Rudas Badhuis

Rudas badhuizen zijn thermale baden en een wellnesscentrum in Boedapest, Hongarije. Het complex heeft 3 buitenzwembaden en 12 binnenzwembaden, waaronder thermaalbaden, een zwembad met golfslag, een bubbelbad en een zoutwaterbad. Er zijn ook verschillende soorten...

Lees meer

Europa League finale

De finale van de Europa League 2023 wordt gehouden in de Puskas Arena in Boedapest. Ieder jaar wordt de finale van het tweede voetbaltoernooi van Europa in een ander land gehouden. In 2023 is het de eer aan Hongarije om de finale te organiseren. Het organiseren van...

Lees meer