Het Parlementsgebouw

parlementsgebouw

Het Parlementsgebouw in Boedapest is een prachtig architectonisch meesterwerk in het hart van de stad. Dit is het grootste gebouw van Hongarije en dient als zetel van de Nationale Vergadering, het hoogste vertegenwoordigingsorgaan van het Hongaarse volk. Het Parlementsgebouw staat symbool voor de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van Hongarije. Daarnaast is het een van de meest bezochte toeristische attracties van het land. Door de iconische ligging aan de Donau heb je een zeer mooi uitzicht op dit prachtige bouwwerk aan de donau promenade.

Het Parlementsgebouw werd ontworpen door Imre Steindl, een Hongaarse architect die in 1881 een wedstrijd won om het gebouw te ontwerpen. De bouw begon in 1885 en werd voltooid in 1904, waarmee het vandaag de dag een van de oudste parlementsgebouwen van Europa is. Het gebouw is ontworpen in de Gothic Revival stijl, met ingewikkelde details en sierlijke versieringen die geïnspireerd zijn op middeleeuwse kastelen en kathedralen.

Het Parlementsgebouw is meer dan 300 meter lang

Een van de meest indrukwekkende kenmerken van het Parlementsgebouw is zijn omvang. Het is meer dan 300 meter lang en heeft een totaal vloeroppervlak van 18.000 vierkante meter. Het is ook een van de hoogste gebouwen in Boedapest, met een hoogte van 96 meter. Dit gebouw is versierd met meer dan 40 standbeelden, waarvan vele belangrijke figuren uit de Hongaarse geschiedenis uitbeelden, zoals koningen, koninginnen en nationale helden.

Het Parlementsgebouw heeft in totaal 691 kamers, waaronder de hoofdzaal, die bekend staat als de Heilige Kroonzaal. In deze zaal staat de Heilige Kroon van Hongarije, een van de belangrijkste symbolen van het land. De Heilige Kroon is een kroon die werd gebruikt om de koningen van Hongarije te kronen. Aangenomen wordt, dat het meesterwerk in de 10e eeuw werd gemaakt. Hij is gemaakt van goud en edelstenen en wordt beschouwd als een nationale schat. Vanaf het Parlementsgebouw loop je binnen enkele minuten naar de Sint-Stefanusbasiliek. Zo kan je verschillende bijzondere bouwwerken op korte afstand van elkaar bezoeken.

Prachtige kunstwerken in Het Parlementsgebouw in Boedapest

In de grote zaal bevinden zich ook de parlementaire kamers, waar de Nationale Vergadering bijeenkomst om over wetgeving te discussiëren en te stemmen. De zalen zijn versierd met prachtige fresco’s en gebrandschilderde ramen, en getuigen van de rijke geschiedenis van het Hongaarse volk. 

Behalve als zetel van de Nationale Vergadering is het parlementsgebouw ook een populaire toeristische bestemming. Bezoekers kunnen rondleidingen krijgen door het gebouw en meer te weten komen over de geschiedenis en de architectonische kenmerken ervan. De rondleidingen zijn beschikbaar in meerdere talen en zijn een uitstekende manier om te leren over het politieke systeem en het culturele erfgoed van het land.

Het Parlementsgebouw is een belangrijk onderdeel van de skyline van Boedapest en staat symbool voor de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de stad. Het is dan ook een must-see bestemming voor iedereen die de stad bezoekt.

Munteenheid en geld in Hongarije

De officiële valuta van Hongarije is de Hongaarse forint (HUF). De forint is onderverdeeld in 100 fillér, maar de muntstukken van minder dan 5 forint zijn niet meer in omloop sinds 2012. De meest gangbare biljetten zijn 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000...

Lees meer

Rudas Badhuis

Rudas badhuizen zijn thermale baden en een wellnesscentrum in Boedapest, Hongarije. Het complex heeft 3 buitenzwembaden en 12 binnenzwembaden, waaronder thermaalbaden, een zwembad met golfslag, een bubbelbad en een zoutwaterbad. Er zijn ook verschillende soorten...

Lees meer

Europa League finale

De finale van de Europa League 2023 wordt gehouden in de Puskas Arena in Boedapest. Ieder jaar wordt de finale van het tweede voetbaltoernooi van Europa in een ander land gehouden. In 2023 is het de eer aan Hongarije om de finale te organiseren. Het organiseren van...

Lees meer